English

Kruh za kvalitetnu prehranu

Kruh od cjelovitih žitarica | STIL pekarna

Stomatolozi predlažu u dječju prehranu uvesti kruh od cjelovitog zrna. Drže ga važnim za poticanje intenzivnijeg žvakanja i usitnjavanja hrane. Smatra se da su kruta hrana i crni kruh vrlo važni u smanjenju dentobakterijskog plaka koji je uvjet za nastanak karijesa.  

Kruh od cjelovitih žitarica preporuča se uzimati i osobama s probavnim teškoćama. Upravo se nedostatak dijetalnih vlakana povezuje s usporenim pražnjenjem crijevnog sadržaja. Svakodnevnim konzumiranjem kruha bogatog celulozom potiču se "lijena" crijeva na bolji rad. 

Osobe koje su na dijetalnom režimu prehrane prednost bi trebale dati crnom kruhu. Potrebno ga je dulje žvakati, nešto je niže energetske vrijednosti i daje potpuniji osjećaj sitosti. Crni kruh trebaju izbjegavati osobe sa želučanim tegobama sklone žgaravici i nadimanju.